Menu

Veilige oversteek Dochterenseweg

Creëren veilige oversteek voor amfibieën en padden tijdens paddentrek

Probleemstelling

Elk jaar tijdens de paddentrek worden er honderden padden en amfibieën dood gereden. Deze dieren trekken vanuit het oud productie bos naar de Berkel die iets verder op ligt. Op de weg hier naar toe kruizen ze de Dochterenseweg. Op de terugweg laten de dieren zich eerst stroomafwaarts zakken om dan pas aan wal te gaan. Op deze manier passeren zij de Dochterenseweg terwijl ze in de Berkel drijven.

Hoe kunnen we de padden en amfibieën het beste beschermen om de weg over te steken.

Oplossing

De aanleg van 1 amfibiepassage in de weg en het aanbrengen van geleidend amfibiewand om tegen te gaan dat de amfibieën de weg oplopen en om ze te geleiden naar de amfibiepassage. In het voortraject is het ontwerp gebaseerd op de polymeerbeton goot AT-500 van Aco Pro. En de geleidewand van Hdpe-platen.

Op verzoek van de opdrachtgever hebben we een bouwvergunning aangevraagd op basis van ons ontwerp.

Op een bepaald moment trok Arcadis de aandacht met een nieuw concept amfibietunnel. Wij hebben Natuurmonumenten hierop geattendeerd en hebben door een soort sponsoring de primeur gekregen om als eerste in Nederland de bewuste CAT tunnel aan te mogen brengen.

Aanbieding

Amfibiegeleidewand met een werkpoort en een amfibiepassage in open ontgraving aan te brengen.

Resultaat

Een mooi project waar de amfibiepassage op moment van aanleg al werd gebruikt. Tijdens de aanleg hadden we geen gebrek aan aandacht. we zijn live in de uitzending geweest bij radio Gelderland en op tv bij TV Gelderland en SBS6.

After sales

Opdrachtgever Natuurmonumenten en omwonenden zijn tevreden over de gekozen oplossing.

Techniek & ontwerp door Moddit Internet Reclamebureau