In Nederland leven veel verschillende soorten amfibieën, die vrijwel allemaal in aantal achteruit gaan. Dit heeft onder andere te maken met de migratie van amfibieën. Ze verplaatsen zich van het ene naar het andere leefgebied en passeren daarbij wegen en andere drukke gebieden. Op de populatie in stand te houden is het daarom verstandig een goede geleiding aan te brengen naar de passages waar ze kunnen oversteken. Op deze manier voorkom je dat bijvoorbeeld padden, salamanders, slangen, reptielen en kikkers verkeersslachtoffers worden, maar kunnen ze toch veranderen van leefgebied. Een amfibiegeleidewand is speciaal hiervoor ontwikkeld en maakt dan deel uit van een groter faunaproject ten behoeve van het ecologische evenwicht.

Toegepaste materialen

De kunststof amfibiegeleidewand is op zichzelf staand door de houten palen aan de achterzijde. Door de combinatie van hout met de zwarte platen is de wand goed inpasbaar in een natuurlijke omgeving. De palen aan de achterzijde zijn van Robinia-hout. De zwarte plaat is van High Density Poly Ethyleen (HDPE-plaat). Dit materiaal is zeer vormvast en zal dus strak tegen het hekwerk blijven zitten. Daarnaast worden de platen voorzien van slobgaten, zodat ze bij temperatuurwisselingen vrij kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.

Afmetingen

De wand is 40 centimeter hoog en wordt 10 centimeter ingegraven. De palen zijn 120 bij 10/12 centimeter en worden van hart tot hart 1,5 meter uit elkaar gezet. De HPDE-plaat is 3000 bij 500 bij 6 millimeter.

Opties

  • Een combinatie met kleinwild– of roodwildraster.
  • Een uitbreiding met een grondkering, amfibiepassage of een stobbenwal (zie foto).
  • Een uitvoering met een andere houtsoort.
  • Bij een combinatie met poorten kan er een rubberflap onder de poort worden gemonteerd.

Werken bij Arfman?

Bekijk vacatures