Het belang van faunavoorzieningen wordt met de dag duidelijker. De natuur in Nederland is de laatste jaren namelijk steeds verder versnipperd geraakt. Voornaamste oorzaak hiervan is de ontginning van grote gebieden voor landbouw en woon- en werkgebieden. Dit heeft er onder meer toe geleid dat er meer wegen en spoorlijnen zijn aangelegd. Ook worden bestaande wegen en spoorlijnen vaker verbreed. Prettig voor ons als mensen, maar minder prettig voor de dieren die leven in natuurgebieden.

Het gevolg van aanleg van nieuwe of uitbreiding van bestaande wegen en spoorlijnen is dat dieren steeds minder ruimte hebben om zich te verplaatsen. Desondanks trekken veel dieren geregeld naar andere gebieden. Dit brengt gevaren met zich mee. Zij moeten een weg of een spoorlijn oversteken om in een ander gebied te komen. Dit heeft regelmatig een aanrijding tot gevolg. Met faunavoorzieningen voorkomen we dergelijke problemen. Dankzij onze jarenlange ervaring in fauna techniek zijn wij de ideale partner om tot de beste oplossing te komen voor zowel mens als dier.

Meer dan 50 jaar ervaring
Artboard 50
Advies op maat
Wolvenraster schrikdraad Roodwild hekwerk Zwartwildraster Kleinwild faunatechniek Vleermuizenscherm naast bos Kikker op faunatechniek Roosters voor dieren
Wolvenraster
Wolven zijn beschermde dieren en mogen niet worden afgeschoten. Maar als veehouder wil je ze uiteraard het liefst bij je erf weghouden. Daarom is het goed om een wolvenraster te plaatsen.
Roodwild
Voor afrastering voor roodwild bieden we bij Arfman twee standaard opties: het roodwildraster voor edelherten en het reewildraster voor reeën en damherten. Het roodwildraster is beter bestand tegen het edelhert, dat groter is qua omvang dan damherten en reeën. Deze wildrasters worden vaak geplaatst langs provinciale- en rijksoverheidswegen.
Wilde zwijnenraster
Als wilde zwijnen op zoek zijn naar voedsel wroeten ze vaak in de bodem om eikels, insecten of iets anders eetbaars te vinden. Een wilde zwijnenraster van stevig gaas kan voorkomen dat de dieren grasvelden compleet verwoesten. Deze rasters met Ursus-gaas worden ook langs wegen geplaatst.
Kleinwild
Met kleinwild worden meestal dassen, marterachtigen, konijnen en hazen bedoeld. Om deze dieren veilig naar passages te leiden maken we speciale kleinwildafrasteringen. Daarnaast hebben we bij Arfman ook een speciaal soort afrastering voor otters en bevers. Speciaal voor dassen, marterachtigen, konijnen en hazen worden er veelal langs wegen kleinwildrasters geplaatst…
Vleermuizenscherm
Dankzij onze jarenlange ervaring in faunatechniek zijn wij de ideale partner om tot de beste oplossing te komen voor zowel mens als dier. Zo ook voor vleermuizen. Vleermuizenschermen bestaan vaak uit doeken die zijn bevestigd aan hoge palen. Het helpt ze om zich te oriënteren.
Amfibieënraster
De afgelopen jaren neemt het aantal amfibieën in Nederland af. De tocht van het winter- naar het zomerverblijf is gevaarlijk en veel dieren komen hierbij om het leven. Om ervoor te zorgen dat de populatie niet blijft dalen werken wij intensief samen met de firma ACO uit Doetinchem.
Roosters
Voor gebieden waar wegen elkaar kruisen en waar geen hek kan staan om wilde dieren tegen te houden, worden vaak roosters geplaatst. Het rooster moet dieren aan de goede kant van het raster houden, zodat er geen gevaar ontstaat voor het verkeer of de dieren zelf. De roosters bestaan uit…

Wat zijn faunavoorzieningen?

Faunavoorzieningen beschermen dieren en automobilisten tegen aanrijdingen. Deze voorzieningen hebben doorgaans twee functies. Allereerst zorgen zij ervoor dat dieren in een bepaald gebied blijven. Dit kan onder meer met een omheining of een ander soort afscheiding. Op deze manier voorkomt u dat wild zich op of in de buurt van een weg of spoorlijn begeeft.

Daarnaast kennen we faunavoorzieningen die dieren naar passages leiden waar zij veilig kunnen oversteken, zoals onze tunnels voor kleinwild. De dieren kunnen hierheen geleid worden met een omheining, een begeleidingswand, maar bijvoorbeeld ook met een goot. Faunavoorzieningen houden dieren dus weg bij gevaarlijke plekken en zorgen ervoor dat zij zich veilig kunnen verplaatsen door de natuur.

Faunatechniek voorziening voor koeien

Soorten faunavoorzieningen

De objecten die u kunt gebruiken om dieren weg te houden van gevaarlijke plekken, noemen we faunavoorzieningen. Indien u faunavoorzieningen aan wilt brengen, kunt u dit op verschillende manieren doen. Zo behoren afrasteringen voor roodwild, tunnels voor kleinwild, begeleiding wanden en passages voor amfibieën tot onze faunavoorzieningen. Met deze voorzieningen kunt u reeën, damherten, edelherten, dassen, konijnen en padden helpen.

Faunavoorzieningen kunnen u tevens helpen om dieren weg te houden uit ongewenste gebieden. Neem bijvoorbeeld een zwartwildraster. Deze faunavoorziening weerhoudt wilde zwijnen er allereerst van om een compleet grasveld om te ploegen. Wanneer deze dieren op zoek zijn naar voedsel, wroeten zij vaak in de bodem om iets eetbaars te vinden. Daarnaast beschermt u ook direct het leefgebied van wilde zwijnen met een zwartwildraster.

Faunatechniek kleinwildtunnel

De leidraad faunavoorzieningen

Er wordt tegenwoordig steeds vaker rekening gehouden met dieren bij de aanleg of uitbreiding van sporen of wegen. Dit door de leidraad faunavoorzieningen. Deze leidraad is ontwikkeld in opdracht van Rijkswaterstaat en ProRail. De leidraad faunavoorzieningen biedt ondersteuning bij de aanleg van nieuwe of uitbreiding van bestaande wegen, spoorwegen en watergangen. Dit zijn in veel gevallen moeilijke barrières voor veel diersoorten.

Partijen die werkzaamheden uitvoeren aan een weg, spoorlijn of kanaal, kunnen de leidraad faunavoorziening als richtlijn gebruiken bij hun werkzaamheden. Deze leidraad beschrijft hoe zij voorzieningen ontwerpen waar dieren naderhand geen hinder van ondervinden. De leidraad faunavoorzieningen biedt verschillende voorzieningen voor het opheffen van barrières voor dieren. Door faunavoorzieningen te gebruiken, zorgt u er dus voor dat dier en mens in harmonie met elkaar kunnen leven.

faunavoorzieningen

Arfman, jouw specialist in faunatechniek

Arfman is gespecialiseerd in hekwerken en faunatechniek. Heb je vragen over de faunavoorzieningen die we aanbieden, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. We zijn te bereiken via de mail, mail dan naar info@arfman.nl. Of bel ons op 0548-362948. Je kunt ook direct een offerte aanvragen.

Arfman de faunaspecialist

Veelgestelde vragen

Wat voor functies hebben faunavoorzieningen?

Faunavoorzieningen beschermen dieren en automobilisten tegen aanrijdingen. Deze voorzieningen hebben doorgaans twee functies. Allereerst zorgen zij ervoor dat dieren in een bepaald gebied blijven. Dit kan onder meer met een omheining of een ander soort afscheiding. Op deze manier voorkomt u dat wild zich op of in de buurt van een weg of spoorlijn begeeft. Daarnaast kennen we faunavoorzieningen die dieren naar passages leiden waar zij veilig kunnen oversteken, zoals onze tunnels voor kleinwild. De dieren kunnen hierheen geleid worden met een omheining, een begeleidingswand, maar bijvoorbeeld ook met een goot. Faunavoorzieningen houden dieren dus weg bij gevaarlijke plekken en zorgen ervoor dat zij zich veilig kunnen verplaatsen door de
natuur.

Wat voor soorten afrasteringen zijn er?

In ons uitgebreide assortiment vind je diverse oplossingen op het gebied van afrastering, zoals stalen hekwerk, houten hekwerk, paneelhekwerk en je kunt bij ons terecht voor diverse poorten. Alle hekwerken hebben hun eigen kenmerken en voordelen en worden door ons op maat gemaakt.

Waar kan ik een wildraster plaatsen?

Een wildraster kun je plaatsen op de plekken waar je wild binnen of juist buiten wilt houden. Dit kan langs een weg zijn, in een tuin, maar ook bij een weiland of in een natuurgebied.

Voor welke dieren kan een zwartwildraster gebruikt worden?

Zwartwildrasters zijn bedoeld voor wilde zwijnen.

Van welk materiaal wordt een zwartwildraster gemaakt?

Ons standaard zwartwildraster bestaat uit Ursus-gaas met palen van Robinia-hout. Zwaar Ursus-gaas is erg stevig met een dikke diameter van 3 millimeter en de kenmerkende zware Ursus ringknoop. Het stevige gaas is 120 centimeter hoog, waarvan we 20 centimeter ingraven.

Waar kan een zwartwildrooster mee gecombineerd worden?

Dit rooster kunnen we plaatsen in combinatie met:

  • Verschillende soorten poorten, bijvoorbeeld een looppoort of werkpoort
  • Wildroosters
  • Dassenpijpen – door het plaatsen daarvan kan kleinwild wel passeren
  • Toevoeging van een manchet aan de bovenzijde van het gaas, zodat reeën eroverheen kunnen springen en er niet in blijven haken

Wat is de functie van een vleermuizenscherm?

Bomen dienen als belangrijke oriëntatiepunten voor vleermuizen. Dit komt doordat bomen de sonargolven die vleermuizen uitzenden weerkaatsen. Hierdoor weten ze wat hun vaste vliegroute is. Wanneer bomen of bosjes gekapt worden, kan een vleermuizenscherm deze vervangen. Voor de vleermuizen maakt het niet uit of er een boom of een vleermuizenscherm staat. Het vleermuizenscherm op de juiste hoogte biedt de vleermuizen een nieuw oriëntatiepunt en een alternatieve vliegroute om ongestoord te kunnen blijven jagen.

Welke vleermuissoorten zijn beschermde dieren?

Alle vleermuissoorten in heel Nederland zijn aangewezen als beschermde diersoort.

Werken bij Arfman?

Bekijk vacatures