Lees meer over amfibieënraster

De afgelopen jaren neemt het aantal amfibieën in Nederland af. De tocht van het winter- naar het zomerverblijf is gevaarlijk en veel dieren komen hierbij om het leven. Om ervoor te zorgen dat de populatie niet blijft dalen werken wij intensief samen met de firma ACO uit Doetinchem. Al jarenlang zijn zij specialist in het leveren van faunaproducten. Uniek aan dit concept is dat klanten precies de juiste oplossing geleverd en gemonteerd krijgen en zo het ecologische evenwicht wordt behouden of zelfs hersteld.

Amfibiegeleidewand van polymeerbeton

Een amfibiegeleidewand is speciaal ontwikkeld om amfibieën veilig tegen te houden om de weg op te lopen. De amfibieën worden geleidt naar een tunnel. De amfibiegeleidewanden zijn bedoeld om deel uit te maken van een groter faunaproject.

Materialen

De amfibiegeleidewand van polymeerbeton wordt in het maaiveld, waardoor de wand wegvalt in het landschap. Voor amfibieën vormt het een te groot obstakel om te overbruggen en dus worden ze gedwongen hun weg te vervolgen naar een passage. De wand wordt gemaakt van polymeerbeton LEP100. Dit materiaal zorgt ervoor dat de wand zeer goed bestand is tegen omgevingsfactoren.

Amfibiegeleidewand van kunststof

We bieden ook amfibiegeleidewanden van kunststof. Deze zijn dankzij de combinatie van hout en zwarte palen goed inzetbaar binnen een natuurlijke omgeving.

Materialen

De kunststof amfibiegeleidewand is op zichzelf staand door de houten palen aan de achterzijde. Door de combinatie van hout met de zwarte platen is de wand goed inpasbaar in een natuurlijke omgeving. De palen aan de achterzijde zijn van Robinia-hout. De zwarte plaat is van High Density Poly Ethyleen (HDPE-plaat) en heeft per plaat een afmeting van 3000 x 500 x 6 millimeter.

Amfibietunnel of amfibiepassage

De amfibiegeleidenwanden zorgen ervoor dat de amfibieën de weg kunnen vinden naar een tunnel zodat ze veilig naar de andere kant van de weg kunnen. Ze gaan er dus niet overheen, maar maken gebruik van een tunnel.

Voor het goed functioneren van een amfibieëntunnel is een goede geleiding vereist. Een geleidingswand dient zowel een barrièrewerking als een geleidende werking te hebben. De barrièrewerking van een geleidingswand voorkomt dat amfibieën op de weg kunnen komen. De geleidende werking van dit systeem zorgt ervoor dat alle migrerende amfibieën naar de ingang van een amfibieëntunnel geleid worden.

Kleinwildcombiraster

Het kleinwildcombiraster is bedoeld voor zowel kleinwild (dassen, hazen, marterachtigen) als voor amfibieën.

Materialen

Het kleinwildcombiraster bestaat uit kleinwildgaas in combinatie met een HPDE-plaat en Nobifix-houten palen. Het gaas wordt 20 centimeter ingegraven en 30 centimeter haaks omgezet naar de wildzijde. De palen hebben een afmeting van 11/12 centimeter. De HPDE-plaat zorgt ervoor dat ook de kleinste amfibieën het hekwerk niet kunnen passeren.

Opties

De amfibiegeleidewanden kunnen voorzien worden van de volgende opties:

  • Combinatie met een amfibiepassage / tunnel
  • Toevoeging van een stopelement
  • Toevoeging van een ingangselement
  • Combinatie met een kleinwild- of roodwildraster

Contact met Arfman

Wil je meer weten over amfibieënrasters? We vertellen je graag alles over de mogelijkheden, dus neem gerust contact op. Bel 0548-362948 of mail info@arfman.nl.

Werken bij Arfman?

Bekijk vacatures