Een amfibieënraster is een belangrijk hulpmiddel om amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders te beschermen tijdens hun jaarlijkse trektochten. In Nederland vindt de paddentrek in het voorjaar en het najaar plaats, waarbij duizenden amfibieën van hun leefgebied naar voortplantingswateren trekken. Het installeren van een paddenscherm of amfibiescherm helpt om deze dieren veilig te leiden en voorkomt dat ze op gevaarlijke wegen terechtkomen.
Wij werken intensief samen met de firma ACO uit Doetinchem. Al jarenlang zijn zij specialist in het leveren van faunaproducten. Uniek aan dit concept is dat klanten precies de juiste oplossing geleverd en gemonteerd krijgen en zo het ecologische evenwicht wordt behouden of zelfs hersteld.
De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden massaal migreren van hun overwinteringsplekken naar voortplantingsgebieden, zoals vijvers en sloten. Deze trek vindt voornamelijk plaats in het voorjaar, wanneer de temperatuur stijgt en er vochtige omstandigheden heersen, maar ook in het najaar trekken de dieren terug naar hun winterverblijven. Gedurende deze periodes worden padden, kikkers en salamanders vaak geconfronteerd met obstakels zoals wegen, wat leidt tot een hoge sterfte onder deze dieren.
Door gebruik te maken van een amfibieënraster of paddenscherm, kunnen amfibieën veilig worden omgeleid naar onderdoorgangen of tunnels, zoals een amfibieëntunnel, waarmee ze de andere kant van de weg bereiken zonder het verkeer in gevaar te brengen.
Een amfibiegeleidewand is speciaal ontwikkeld om amfibieën tegen te houden en hen te leiden naar een veilige oversteekplaats, zoals een tunnel. Deze wanden zijn vaak onderdeel van een groter faunaproject. De wand wordt gemaakt van polymeerbeton LEP100. Polymeerbeton is een duurzaam en weerbestendig materiaal dat ervoor zorgt dat de wand bestand is tegen verschillende omgevingsfactoren. De wand vormt een onoverkomelijk obstakel voor amfibieën, waardoor ze gedwongen worden hun weg te vervolgen naar de tunnel.
Naast polymeerbeton bieden we ook kunststof amfibiegeleidewanden aan. Deze zijn ideaal in een natuurlijke omgeving door de combinatie van hout en zwarte HDPE-platen. De kunststof wanden zijn robuust en goed inpasbaar in het landschap.
Een amfibietunnel of amfibiepassage is van groot belang voor de bescherming van amfibieën tijdens hun migratie. De amfibieënraster zorgt ervoor dat de dieren veilig naar een tunnel worden geleid, zodat ze de weg kunnen oversteken zonder gevaar voor het verkeer. Een goed aangelegd amfibieënraster heeft zowel een barrièrewerking, die voorkomt dat de dieren de weg opkomen, als een geleidende werking, die hen naar de tunnel leidt.
Het kleinwildcombiraster is bedoeld voor zowel kleinwild (dassen, hazen, marterachtigen) als voor amfibieën. Het bestaat uit kleinwildgaas in combinatie met een HPDE-plaat en Nobifix-houten palen. Het gaas wordt 20 centimeter ingegraven en 30 centimeter haaks omgezet naar de wildzijde. De palen hebben een afmeting van 11/12 centimeter. De HPDE-plaat zorgt ervoor dat ook de kleinste amfibieën het hekwerk niet kunnen passeren. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ook eens onze andere faunavoorzieningen!
De amfibiegeleidewanden kunnen voorzien worden van de volgende opties:
Onderhoud en aanleg van een amfibieënraster
Een goed onderhouden amfibieënraster draagt bij aan de veiligheid van de dieren. Regelmatig controleren of het raster intact is, het vrijhouden van vegetatie en het checken van de doorgangen of tunnels op verstoppingen zijn belangrijke onderhoudstaken.
Bij de aanleg van een amfibieënraster is het belangrijk om de plaatsing nauwkeurig te plannen. Het raster moet stevig in de grond worden verankerd en voldoende hoog zijn om te voorkomen dat amfibieën eroverheen kunnen klimmen. De palen die de geleidewanden ondersteunen moeten diep genoeg in de grond worden geplaatst om stabiliteit te garanderen. Wij zorgen ervoor dat de aanleg nauwkeurig en goed gebeurt!
Gebruiksaanwijzing voor amfibieënrasters
Het gebruik van een amfibieënraster is eenvoudig, maar vereist wel enige aandacht.
Plaatsing: wij zorgen ervoor dat de rasters goed geplaatst wordt langs de wegen waar amfibieën vaak oversteken. Het raster moet de dieren naar de tunnel of passage leiden. Regelmatige inspectie: het raster moet regelmatig worden gecontroleerd op beschadigingen of obstakels zoals afgebroken takken of bladeren. Samenwerking met andere beschermingsmaatregelen: combineer de rasters indien mogelijk met andere fauna-oversteken zoals wildroosters.
Het gebruik van een amfibieënraster of paddenscherm biedt diverse voordelen:
Wil je meer weten over de voordelen en mogelijkheden van een amfibieënraster? Wij staan voor je klaar om je verder te helpen met advies op maat over de aanleg en het onderhoud van deze systemen. Daarnaast kun je vrijblijvend een offerte opvragen, waarbij wij altijd op locatie komen om alles nauwkeurig na te meten. Zo ontvang je een offerte die volledig op maat is. Bovendien verzorgen wij de volledige montage, zodat je verzekerd bent van een professioneel geïnstalleerd systeem. Neem gerust contact met ons op via 0548-362948 of stuur een e-mail naar info@arfman.nl.
Werken bij Arfman?
Bekijk vacatures