Lees meer over veerooster

In gebieden waar schapen, koeien, paarden en pony’s vrij rond mogen lopen om te grazen, zien we wel eens veeroosters liggen. Die liggen er om vee tegen te houden en in hun losloopgebied te houden. De veeroosters zorgen voor een veiligere omgeving voor het vee, maar ook voor de mens. Wij doen al jaren projecten voor overheden, bedrijven en particulieren en we denken graag met je mee. Onze adviseurs gaan met je in gesprek om uiteindelijk tot een praktisch en betaalbaar plan te komen én uit te voeren.

Wat is een veerooster?

Een veerooster is een betonnen bak die ingegraven wordt in de weg. Daarbovenop plaatsen we een rooster met ronde spijlen, waar een bepaalde afstand tussen zit, omdat de hoeven van de boerderijdieren ook groot zijn, in vergelijking met bijvoorbeeld wild. Op de ronde spijlen zit antislip bevestigd, zodat het rooster niet te glad wordt.

Geschikt voor zwaar verkeer

De Arfman veeroosters zijn geschikt voor zwaar verkeer, want het is logisch dat er landbouwverkeer overheen moeten rijden. Nu gebeurt dit misschien niet duizenden keren per dag, maar een landbouwvoertuig is veel zwaarder dan een paar auto’s. Hiermee is uiteraard rekening gehouden in het ontwerp van het veerooster.

Koeienoversteekplaats

In combinatie met ons veerooster kan er een koeienoversteekplaats worden gerealiseerd. Deze is voorzien van geleidehekken inclusief rood/witreflectoren en verkeersborden zodat de koeien veilig kunnen oversteken. Het is voor de weggebruikers duidelijk dat hier koeien kunnen oversteken. De koeien zullen niet over het rooster gaan en worden zodoende begeleid naar de andere wei.

Materialen voor veeroosters

Een veerooster bestaat uit een prefab betonnen onderbak met verzinkt stalen roosterelementen. De prefab betonnen onderbak is één geheel van ondersteuning en bodem met een betonsterkte van B35, milieuklasse 2, 50% Portland/50% Hoogoven. De onderbak is in zijn geheel 50 centimeter hoog en ligt op een zandfundering. De veeroosterelementen zijn opgebouwd uit torstaal met een diameter van 32 millimeter, met een hart-op-hart afstand van 120 millimeter. De veeroosters zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Voor welke afmeting je kiest, is onder andere afhankelijk van de breedte van het wandel- of fietspad of van de weg. De beschikbare afmetingen variëren van 912 x 2100 x 500 millimeter tot 5664 x 2100 x 500 millimeter. Bekijk de technische datasheet (PDF).

Opties

Verdere opties die kunnen bijdragen aan het veilige gebruik van een veerooster, die we bij Arfman kunnen verzorgen, zijn:

  • Geleidehekken, inclusief rood/witreflectoren
  • Klappoort aan weerszijden voor voetgangers
  • Ruiterpoort
  • Verkeersborden

Neem contact op met Arfman

Heb je nog vragen over onze veeroosters, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. We zijn te bereiken via de mail op info@arfman.nl of bel ons op 0548-362948. We staan voor je klaar!

Werken bij Arfman?

Bekijk vacatures