Zo weet u hoe hoog uw hekwerk moet zijn

Een hekwerk om uw tuin, bedrijfsterrein of erf heeft verschillende functies. Allereerst wordt er een duidelijke grens aangeduid met een hekwerk. De tweede belangrijke functie is de veiligheid. Voor een bedrijf is het vooral belangrijk om indringers buiten te houden. Op een boerderij of erf wilt u juist uw dieren binnen houden en beschermen voor de gevaren die buiten uw terrein op de loer liggen. Voor uw achtertuin zoekt u naar een combinatie van de twee. De hoogte van uw hekwerk speelt een grote rol wanneer u uw hekwerk uitzoekt, bij elke functie kan een andere hoogte van toepassing zijn.

Bent u op zoek naar nieuw hekwerk, maar loopt u vast op de keuze van de hoogte van uw hekwerk? Geen paniek. In dit artikel leggen we u uit hoe u tot de juiste hoogte voor uw hekwerk komt.

Hoogte hekwerk tegen indringers

Een bedrijventerrein wilt u beschermen van potentiële indringers. Het is dan ook belangrijk dat uw hek mensen afschrikt en het ze zo lastig mogelijk maakt om onuitgenodigd uw terrein te betreden. Daarom is een hoogte van ongeveer 2 meter of hoger te adviseren. Hier kunnen de meeste mensen niet overheen klimmen. Voor extra veiligheid kiest u voor een hekwerk met kartels of scherpe spijlen aan de bovenkant en een automatische poort die bewaakt wordt.

Dieren beschermen van de buitenwereld

Heeft u huisdieren of vee? Dan is een hek met een hoogte van twee meter een beetje overdreven. Voor dieren is het vooral belangrijk dat het hek geen uitsteeksels heeft en veilig is. Daarnaast wilt u voorkomen dat ze kunnen ontsnappen. De hoogte van uw hekwerk is dan afhankelijk van welke dieren u heeft. Over het algemeen weet u dat u met een hekwerk van 1.30 meter goed zult zitten. Houdt u echter grote paarden of is het risico groot dat uw paard over het hek heek springt, dan kunt u beter kiezen voor een omheining van 1.50 of hoger. Bovendien geldt dat wanneer er een groot risico direct naast uw terrein light, u beter voor een slag hoger kunt kiezen.

Een boerderij hoeft u niet te omheinen met een hoog hekwerk. U kunt echter wel meer privacy in uw achtertuin gedeelte behoeven wanneer uw boerderij naast een andere boerderij staat. In dat geval kiest u voor een hekwerk en combineert u deze met klimplanten om hem 100% zichtdicht te maken.

Verschillende hoogtes voor de voortuin en achtertuin

Aan de hoogte van tuinhekwerk zijn regels verbonden. Zo mag een hek in de voortuin maximaal een meter hoog zijn en het hekwerk achter het huis maximaal 2 meter. Wilt u een andere hoogte? Dat is mogelijk met een vergunning.

Dieren en kinderen beschermen

Woont u aan een drukke weg of wilt u zorgen dat uw honden binnen uw tuin blijven? Dan zult u uw hele terrein moeten omheinen. Daarnaast is het prettig om aan een drukke weg uw kinderen te beschermen met een hek, tot dat ze het gevaar zelf in kunnen zien.

Optimale privacy

In uw achtertuin wilt u genoeg privacy hebben. Hoe aardig uw buren ook zijn, het is fijn wanneer u niet continu bij elkaar naar binnen kijkt. Daarom kiest u voor in de achtertuin een zichtdicht hekwerk van ongeveer 2 meter hoog.

Werken bij Arfman?

Bekijk vacatures