of bel 0548-362948
Een wildrooster wordt geplaatst wanneer het niet mogelijk is om een poort in een afrastering te plaatsen. Het wildrooster is bedoeld om dieren binnen deze afrastering te houden zonder dat mensen hier een poort voor hoeven te openen. Wildroosters worden voornamelijk gebruikt bij natuurgebieden. In natuurgebieden kunnen mensen namelijk wandelen en fietsen, hierbij gaan bezoekers door verschillende leefgebieden van dieren. Een tweede voordeel is dat de opening voor dieren zo altijd gesloten is waardoor dieren niet zomaar het gebied kunnen verlaten. De afstand van de spijlen bepalen welke dieren wel en niet kunnen passeren. Hoe worden dieren beschermd met een wildrooster? We leggen het hier aan u uit.
In natuurgebieden leven veel verschillende dieren. Zo zijn er wilde zwijnen, herten en reeën die bij ons in Nederland in het wild rondlopen. Om deze dieren te beschermen, zijn er een heleboel faunavoorzieningen bedacht. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat dieren vrij rond kunnen lopen, maar toch beschermd worden tegen verstedelijking en het verkeer. Het rooster is voor deze wilde dieren zeer onprettig om overheen te lopen, ze zullen daarom niet verder lopen en binnen het gebied blijven.
Een variant op het wildrooster is een veerooster. Bij dit rooster liggen de spijlen verder van elkaar af waardoor bijvoorbeeld koeien en paarden binnen de afrastering zullen blijven. Dit kan worden toegepast bij boerderijen waar koeien relatief vrij mogen rondlopen.
Naast het grote wild zijn er ook nog kleine wilde dieren zoals onder andere dassen, eekhoorns en konijnen. Omdat deze dieren aanzienlijk kleiner zijn, heeft Arfman hiervoor een speciaal wildrooster ontwikkeld. Het gaas van deze afrastering heeft normaal gesproken kleinere openingen waar ook de kleine wilde dieren niet door heen kunnen. De afrastering voor klein wild van Arfman is bijzonder omdat deze afrastering op een andere manier wordt ingegraven dan andere klein wild afrasteringen. Het gaas wordt 20 centimeter diep ingegraven en dan horizontaal naar de binnenkant gevouwen met een diepte van 30 centimeter. Hiermee wordt het lastig gemaakt voor het kleinwild om een tunnel onder de afrastering te graven.
Naast het wildrooster wordt meestal ook een klaphek voor wandelaars geplaatst. Dit hek is zo ontworpen dat hij altijd dichtvalt en dus niet per ongeluk open kan blijven staan. De reden dat er een klaphek naast een wildrooster is geplaatst is om mensen met een rolstoel of mensen die bijvoorbeeld op skeelers onderweg zijn ook een doorgang te kunnen bieden. Zo maakt u de afrastering helemaal compleet.
Werken bij Arfman?
Bekijk vacatures